Modern Coastal Home

The goal of this whole house remodel was to upgrade and update this three bedroom, three bath coastal home.  Years of inundation by coastal tides and periodic flooding from the adjacent creek had caused significant wear and tear on the original structure, including corrosion of the entire electrical and plumbing infrastructure that was previously located below the house.

Due to the home’s coastal location with a creek running immediately adjacent to and along one side of the house, it sits on wood pilings. This posed an interesting construction challenge.  Tidal surges frequently inundate the entire area below the house causing it to be damp six months of the year. And, for three of those months, there is actual standing water below the house.  As a result, all work performed under the house had to be scheduled around high and low tides.

Surprisingly, the original home had few windows.  The remodel opened the interior of the home to create a modern grand room with stunning ocean and creek views, framed by new floor-to-ceiling windows and sliding doors. A large fiber cement deck—perfect for entertaining or taking in the area’s breathtaking sunsets—has been built to last. A stainless steel cable handrail system, lighting fixtures, gates, downspouts, and hose bibs contribute to the exterior’s modern aesthetic.

Bamboo floors, eucalyptus veneer on the kitchen cabinets, and LED lighting throughout give the interior a contemporary feel. Clerestory windows allow abundant natural light to blanket the home.  A main ridge beam runs from the living room, through the kitchen, and into the two guest bedrooms. Surprise! It is actually a false ridge beam that not only adds a tasteful accent, but also serves as the chase for the new electrical and plumbing lines that were relocated from below the house to avoid future corrosion.

The luxurious master bath blends eucalyptus cabinets, granite countertops, glass wall tiles, a Douglas fir tongue & groove ceiling, and herringbone stone tile in shower in a tapestry that echoes the colors and textures of the beach just outside. Electric warm floors and heated towel bars welcomes back beachcombing residents, who can use the bathroom’s exterior door to rinse off sandy feet and avoid tracking sand through the house.

Architect: Pacific Architects
Photographer: Jim Bartsch

Explore Further